FERTILIZAREA ORGANICA, DOAR CU GUNOI DE GRAJD?

Trebuie sa fim constienti de faptul ca gunoiul de grajd poate prezenta dezavantaje majore. In primul rand prin aportul nefast de boli fungice, daunatori si seminte de buruieni prezente in el.

 

              Aceste lucruri duc fie la un aport ulterior de substante chimice marit sau un volum mai mare de munca, pentru a combate efectele negative produse de fertilizarea cu acest tip de ingrasamant

 

             Un alt aspect negativ al gunoiului de grajd este ca poate sa arda radacinile pomilor sau semintele in germinare din cauza continutului ridicat in nitrati..

 

             Cunoscand aceste inconveniente se mai justifica fertilizarea cu gunoi de grajd?.

              Da, in lipsa unei alte alternative si cu conditia ca acesta sa fie bine descompus, si doar in cazul in care descompunerea  a avut loc la temperaturi ridicate, pentru a distruge cat mai mult din semintele de buruieni prezente in el.

              Inainte de a discuta despre alte alternative pentru fertilizarea organica, va propunem sa vedem avantajele acesteia.

 

Care sunt avantajele fertilizarii organice?

 

            Intr-adevar fertilizara organica nu aduce beneficii imediate plantei, deoarece este nevoie de o perioada mai lunga de timp, pana cand nutrientii vor fi intr-o stare disponibila plantei, pe cand in cazul fertilizarii chimice , nutrientii sunt disponibili plantei aproape instant.

 

            Ce aduce in plus fertilizarea organica vs. cea chimica? Dupa cum ii spune si numele ea aduce materie organica, micro-organisme, humus, carbon elemente esentiale pentru o dezvoltare sustenabila si sanatoasa a solului si plantei

 

            Pe langa asta fertilizarea organica aduce si un alt beneficiu, prin imbunatatirea structurii solului, facandu-l mai aerat, iar in cazul solurilor nisipoase, permite o retinere mai buna a apei.

fertilizare organica, ingrasamant ecologic, ingrasamant pentru legume, ingrasamant natural pentru legume

Care sunt celelalte alternative?

  

Compostul- o sursa extrem de bogata in humus si microorganisme benefice pomilor fructiferi, vitei de vie, florilor etc.

 

            Cum se poate obtine un compost de calitate este un subiect pe care il vom aborda in alt articol, fiind mult prea vast. Pentru cum se prepara compostul click aici.

 

Fertilizant organic din gunoi de pasare-este un ingrasamant de inalta calitate avand la baza materie organica compostata, imbogatita cu micro-organisme benefice.  Se prezinta sub forma de micro peleti, perfect omogeni, avand stabilitate si conservabilitate mare, bogati in elemente nutritive, materie organica, acizi humici si fulvici, si micorelemente imbogatite cu bacterii benefice solului.

 

Extract de alge- extract de alge marine conţine toate elementele de baza ale nutriţiei şi are o solubilitate ridicată în apă; din aceste motive, precum şi pentru tratamentele aplicate terenurilor, este considerat un produs excelent în orice condiţii şi pe orice tip de cultură, pentru tratamentele foliare şi cele de fertilizare în timpul irigaţiilor.

 

Cenusa- Cenușa din lemne este o sursă foarte bună de calciu, de potasiu și fosfor, mineralele esențiale pentru dezvoltarea plantelor din grădină. Singura cenușă bună pentru flori sau pentru legume și pomi este numai cea rămasă în urma arderii lemnelor. Se poate colecta într-o cutie metalica sau de lemn.

 

Fertilizant organic din peste- Fertilizant lichid obtinut dintr-o emulsie de peste, foarte bine maruntit amestecat cu melasa, sirop cu zahar si alte adaosuri.

 

Fertilizant organic din oase si resturi de animale- Obtinut pe principii similare fertilizantului din peste.

 

Rumegus si aschii

 

Roci maruntite fin precum roca de calciu, fosforit, marmura, calcar

 

  

Tineti minte, daca va comercializati productia si doriti ca aceasta sa fie bio, orice ingrasamant folosit trebuie sa fie aprobat si permis in cultura organica.

Foarfeci profesionale Barnel®