Compostul este un fertilizant natural obținut prin amestecarea diferitelor resturi vegetale biodegradabile precum iarba tunsă, frunze, buruieni, resturile de legume, lemn sau orice rest vegetal etc. Cu cât compoziția compostului este mai variată cu atât acesta va avea un spectru mai larg de acțiune asupra solului, conținand mai multe substanțe benefice.  Este denumit de către fermieri   “aurul negru” întrucât este bogat în nutrienții cheie  de care solul are nevoie (azot, fosfor și potasiu)  pentru da naștere unor plante sănătoase și rezistente.

Principalele beneficii ale compostului: -ajută la reglarea pH-ului în sol

                                                                     -ajută la menținerea umidității în sol, reducând considerabil           

                                                                      cantitatea de apă folosită pentru irigare  

                                                                    -contribuie la îmbunătățirea calității solului

                                                                    - metodă eficientă pentru reciclarea resturilor vegetale din grădină

                                                                    - ajută la aerarea pământului, factor esențial pentru dezvoltarea       

                                                                      optimă a plantelor

 

Cum preparăm compostul?

 Compostul este foarte ușor de obținut fiind un proces care se poate face în orice gospodărie. De regulă, pentru preparea acestuia se pot folosi orice resturi de origine organică, însă se  recomandă folosirea resturilor bogate în azot și carbon precum: coji de ouă, resturi de legume, iarbă, paie, aschii de lemn, ramuri tocate, rumegus, frunze uscate, coji de nuci, conuri de brad, buruieni etc.  Nu se recomandă adăugarea de resturi ale plantelor bolnave deoarce acestea vor infesta intregul compost.

 

 

compostarea facuta corect

 

 

Unde amplasam compostul?

Grămada de compost trebuie amplasată într-un loc umbros, ferit de razele soarelui care ar produce oxidarea materiei organice. Amestecul de resturi se pune direct pe pământ pentru ca organismele din sol să poată consuma resturile vegetale.  Compostul se poate adăuga întru-un container făcut cu pereți din gard de sârmă, cutii de lemn sau paleți.  Dimensiunea containerului trebuie sa fie de aproximativ de 1 metru cub sau mai mare.  Peste resturile vegetale se poate adăuga bălegar pentru că acesta aste foarte bogat în azot și va grăbi procesul de formare a compostului.  Dacă grămada de compost este uscată aceasta se udă cu puțină apă si se acoperă cu o folie de plastic sau o prelată care se înteapă în mai multe locuri pentru ca picurii de apă de ploaie sa poată pătrundă. Compostul se întoarce periodic cu lopata pentru omogenizare și se mai umezește periodic. După aproximativ 6-12 luni grămada de compost va putea fi folosită pentru ameliorarea solului.