TĂIEREA POMILOR FRUCTIFERI

in taierea pomilor fructiferi toamna, taierea pomilor primavara, taierea pomilor

  De ce este importanta taierea pomilor?

 

           Principalul scop pentru care se efectueaza taierile  este pentru a avea pomi cat mai productivi. Deși pomii cresc în mod natural și fără tăieri această procedură ajută pomii să se dezvolte, să își atingă capacitatea maximă și de asemenea le asigură o viață mai lungă.

 

           Tăierile asigură sănătatea pomului întrucât se înlătură ramurile bolnave, uscate sau ramuri care blochează creșterea viguroasă a pomului.

 

            Un lucru esențial care se asigură prin efectuarea tăierilor este pătrunderea luminii la nivelul fiecărei ramuri. După rărirea acestora, lumina ajunge mult mai ușor la muguri și frunze facilitând creșterea lor. De asemenea, un pom cu o coroană aerisită va fi mai rezistent la boli întrucât aerul și lumina patrund mai usor în interiorul coroanei.

 

 taierea pomilor primavara

 Când trebuie efectuate tăierile?

  

             Tăierile prin care se înlătură ramurile bolnave sau moarte se pot realiza în orice perioadă din an fără a avea efecte negative asupra creșterii pomului.

             În ceea ce privește tăierile în urma cărora se dorește corectarea poziției ramurilor și dirijarea formării coroanei, se recomandă ca lucrările de tăiere să se efectueze toamna și primăvara devreme. În această perioadă, pomii se află în perioada de vegetație, iar mugurii lor încă nu sunt formați sau deschiși.

            Pentru a se evita ranile produse de temperaturile scazute din timpul iernii si unde volumul de munca nu este o problema, se recomanda ca taierile sa fie facute la sfarsitul de iarna, inceput de primavara.

 

Tipuri de tăieri

1. Tăieri de producție

         Au ca scop creșterea productivității pomului. Ramurile trebuie în asa fel îngrijite încât între ramurile cu flori si cele fără flori să fie un raport  de 2:1 sau 3:1

 

2. Tăieri de întinerire (regenerare)

 

        Acest tip de tăiere se realizează prin îndepărtarea ramurilor uscate, bolnave sau bătrâne, pentru a stimula creșterea celor tinere.

 

3. Tăieri de corectare

 

      Așa cum sugerează și denumirea, prin aceste tăieri se îndepărtează ramurile care nu au muguri sau pe cele care încarcă inutil pomul fără a oferi fructe.

 

      Tăierea pomilor tineri

 

      O întreținere corespunzătoare a pomilor tineri este esențială în vederea obținerii unei recolte bogate, precum și a unei plante cu o structură puternică. Tăierea pomilor tineri realizată corespunzător va duce la formarea unui pom sănătos, care va avea nevoie de mai puține tăieri de corecție în cursul dezvoltării sale.