ROLUL POLIFENOLILOR IN ORGANISM
Toata lumea a auzit pana acum de polifenoli insa putin inteleg de ce rolul lor in organism este atat de important.
Polifenolii
Sunt o categorie de compusi chimici care se gasesc in mod natural in numeroase produse vegetale. Rolul acestora este extrem de important intrucat ei actioneaza ca antioxidanti si ne protejeaza organimsul de imbatranirea prematura, aparitia diferitelor boli precum: cancer, boala Alzheimer, boli ale sistemului imunitar, boli cardiovasculare si multe altele.
Ce este acela un agent antioxidant?
Substantele antioxidante sunt molecule capabile sa se „lupte” cu radicalii liberi generati de organimsul nostru. Daca acesti radicali liberi se acumuleaza in organism, in organism va aparea stresul oxidativ si ca urmare va avea loc distrugerea celulelor si aparitia bolilor.
Radicalii liberi sunt compusi instabili carora le lipesesc electroni. In lipsa antioxidantilor, acesti radicali liberi vor prelua electroni de la celulele sanatoase. Antioxidantii au capacitatea de a ceda electroni acestor radicali liberi pentru a-i stabiliza si a preveni distrugerea altor celule.
Organismul nostru isi are propria sursa de agenti antioxidanti insa de multe ori acestia nu sunt de ajuns pentru a combate numarul mare de radicali liberi generati.
De aceea, este foarte important ca in alimentatia noastra sa includem alimente care sa aiba un continut ridicat de polifenoli.
Printre alimentele de top in ceea ce priveste capacitatea antioxidanta se gasesc fructele de padure:
- Afinele de cultura- 560mg polifenoli/100 grame
- Coacazele negre -260mg polifenoli/100 grame
- Capsunii-235 mg polifenoli/100 grame
- Coacaze rosii- 215 mg polifenoli/100 grame
O cantitate ridicata de polifenoli se gaseste si in:
- Prune: 377mg polifenoli/100grame
- Cirese: 274mg polifenoli/100 grame
- Mere: 136mg polifenoli/100 grame
Pe langa acestea, oleaginoasele (nuci, alune de padure, seminte de in etc) , ciocolata neagra, unele legume si condimente prezinta o cantitate mare de compusi antioxidanti.
Astfel, este important ca dieta noastra sa se bazeze pe alimente bogate in substante antioxidante care au capacitatea de a preveni aparitia imbatranirii precoce si a diferitelor boli.