Pentru a putea scapa de de deranjantele si insesteticele musuroaie, trebuie mai intai sa stii cu ce tip de rozator ai de a face.

 

-Cartitele  sunt mamifere carnivore. Ele nu ataca plantele, ci se hranesc cu insectele din sol, dar si cu rame.

In dieta lor sunt incluse si insecte daunatoare precum carabusi sau coropisnite; astfel, s-ar

 putea spune ca, pe de-o parte, cartitele pot fi chiar utile pentru intretinerea culturilor din gradina ta. Insa, acestea produc o serie de lucruri pe care nimeni nu si le doreste in gradina sa.

 Pagubele majore produse de acestea sunt atat de natura estetica, deoarece nimanui nu-i place sa aiba un gazon sapat cu musuroaie, cat si de natura economica deoarece in timpul saparii tunelului subteran ele pot atinge si rupe plantele tinere cu radacini firave. In mod indirect, prin saparea galeriilor (prin care circula aer) la radacina se va produce oxidarea si moartea plantei.

Cartitele produc doua tipuri de tuneluri sau musuroaie în curtea dumneavoastra.

Unul dintre aceastea este sapat chiar la suprafata si da solului un aspect usor denivelat. Cel de-al doilea tip de tunel este sapat mai adanc in pamant astfel incat tunelurile se unesc formand o retea.

Aspectul musuroaielor este asemanator cu vulcani mici.

 

- Sobolanii și șoarecii de câmp

 Sobolanii și șoarecii de câmp dăuneaza plantelor. Se hrănesc cu bulbi de flori și legume, rădăcini, legume și alte plante. Dacă vrei ca plantele tale să supraviețuiască ar trebui să scapi de aceștia cât mai rapid posibil.

În sezonul rece, în lipsa altor surse de hrană aceștia se hrănesc preponderent cu rădăcinile pomilor fructiferi, producand enorme pagube materiale.

Sobolanul de Norvegia, sobolanul negru, șoarecii de câmp ocupa o varietate de habitate cum ar fi: campurile deschise, paduri, subsoluri etc.

Sobolanii au multe din aceleasi caracteristici ale altor rozatoare.

Cei doi incisivi din fata sunt mari si continua sa creasca de-a lungul vietii lor. Ca rezultat, sobolanii se angajeaza într-o roadere constanta, acestia provoacand  daune considerabile caselor si gradinilor.

Marimea, culoarea, lungimea cozii, dimensiunea urechilor si textura blanii difera  de obicei de la o specie de sobolan la alta.

 Sobolanii sapa foarte bine, facand galerii lungi, pe traseul carora se vad la suprafata musuroaie de pamant asemanatoare cu cele produse de cartita, dar mai mici. Un sobolan acopera o suprafata de pana la 50 metri in diametru.

                Aceștia fie distrug recoltele de  cereale sau legume, rădăcinile pomilor sau dăunează gazonului, cu siguranță reprezintă un dăunător pe care nu ți-l dorești.

Cartite, soareci de camp