Recoltarea strugurilor pentru masă

Stabilirea momentului recoltării.

Strugurii de masă trebuie culeşi la un stadiu de maturare corespunzător, respectiv la maturitatea de consum deoarece nu îşi continuă coacerea după recoltare. Aceasta este dată de momentul în care strugurii prezintă însuşiri şi caracteristici de compoziţie optime pentru a fi consumaţi.

Strugurii de masă au ajuns la maturitatea de consum când:

-          boabele au ajuns la mărimea normală, sunt crocante, prezintă o uşoară înmuiere la pipăit, se desprind uşor de pedicel (codiţă);

-          au un gust plăcut , dulce acrișor

-          conţinutul în zaharuri 130 - 180 g/l;

-          aciditatea între 3 - 5 g/l, exprimată în acid sulfuric;

-          coloraţia este uniformă pentru toate boabele şi caracteristică soiului, cu pruina (ceara) densă şi bine reliefată.

Determinarea momentului recoltării                                                              

-          este în funcţie de valorile indicelui gluco-acidimetric (raportul zaharuri/aciditate total : 10), ce preia valori cuprinse între 2,5 şi 4,5.

Determinarea zahărului

-          se face cu refractometrul, la mustul rezultat în urma zdrobirii şi presării boabelor;

-          în refractometru se citeşte procentul de substanţă solidă din care se deduce, pe bază de tabele, conţinutul în zahăr

-          la soiurile cu maturare extratimpurie şi timpurie este suficient un conţinut în zaharuri de 120-140 g/l, mai ales la soiurile cu aciditate scăzută (ex.: Cardinal);

-          pentru soiurile cu maturare mijlocie, târzie şi foarte târzie, strugurii sunt apţi pentru consum la un conţinut în zaharuri de 140-160 g/l (Chasselas doré, Muscat de Hamburg, Coarnă neagră, Afuz Ali, Italia etc).  

Determinarea acidităţii

-          se utilizează o soluţie de hidroxid de sodiu, în prezenţa soluţiei alcoolice de fenolftaleină, folosită ca indicator.

Tehnica recoltării strugurilor

Recoltarea strugurilor de masă se face în funcţie de epoca de maturare a soiului respectiv, în mai multe etape de 2-3 ori pe acelaşi butuc, pe măsură ce strugurii ajung la maturare.

Pentru culesul și cizelatul strugurilor vă recomandăm foarfeca profesională VESCO B3 cu lama curbată. 

 

Culesul trebuie să se facă pe timp frumos, uscat, după ce s-a zvântat roua; nu se recoltează pe ploaie sau imediat după aceasta, pentru a preveni infecţiile de mucegai, precum şi în orele cu arşiţă puternică, în scopul evitării deshidratării, care influenţează negativ aspectul strugurilor, rezistenţa la transport şi păstrare.

Această recoltare eşalonată este necesară deoarece maturarea strugurilor nu are loc simultan, datorită momentului diferit de legare a boabelor, poziţiei strugurilor pe butuc, posibilităţilor diferite de hrănire şi iluminare.

Pentru recoltare se aleg numai strugurii bine maturaţi, cu boabe de mărime normală, uniform coloraţi, sănătoşi. Strugurii recoltaţi se aşează în lădiţe de recoltare (de 10-15 kg capacitate), într-un singur strat, în poziţie uşor înclinată, cu pedunculul orientat în sus, până când se completează suprafaţa lădiţei. În funcţie de mărimea strugurilor, în lădiţă se mai poate pune încă un rând de struguri.

Lădiţele cu struguri rămân pe loc, la umbră sub rândurile de viţă, pentru un timp scurt, de unde sunt încărcate în mijloace de transport, aşezate una peste alta, bine fixate pentru a nu avea joc în timpul transportului. Pentru a evita deprecierea strugurilor, aceştia se transportă cu viteză redusă la locul de condiţionare.