Prădători naturali ai țânțarilor

Prădători naturali ai țânțarilor- ce mânâncă țânțarii?

Tantarii au un numar de prădători care, în mod colectiv, pot exercita o anumită influență asupra reducerii populațiilor de țânțari. Cu toate acestea, cu foarte puține excepții, prădătorii au, în general, un efect redus asupra reducerii populației de țânțari pe o suprafață mare.

Tantarii au o varietate de prădători naturali, de la lilieci până la pești. Oamenii de stiinta au studiat ceea ce reprezinta o amenintare pentru tantari in mediul lor, in speranta de a gasi inamici care pot fi introdusi pentru a scapa de problemele provocate de tantari in apropierea locurilor populate de oameni. Unii prădători mănâncă suficient pentru a reduce considerabil populația, în timp ce alții consuma de atât de puțini, încât abia se poate vedea o diferență.

Deci, care sunt unele animale care sunt prădători de țânțari?

Libelulele

Libelulele sunt dușmani naturali ai țânțarilor în toate stadiile de creștere. Larvele acestora trăiesc în apă, precum larvele de țânțari și se hrănesc cu ele, în timp ce libelulele adulte mănâncă țânțari adulți.

Problema este că libelulele se pot hrani si cu altceva. Atunci când populația de țânțari începe să scadă, libelulele vor alege în schimb o altă pradă, lăsând mai puțini țânțari decât înainte, dar fără a elimina problema.

Libelulele necesită, de asemenea, un habitat similar cu țânțarii, astfel încât crearea de zone cu apă în dorinta de a atrage libelulele va atrage dupa sine și țânțarii. Dacă o zonă este deja liberă de iazuri, lacuri sau alte ape, este mai bine să o lăsați în acest fel și să încercați să vă ocupați de tantari în alt mod.

libelula magazin horticol

 

Broaște și mormoloci

Cele mai multe broaște adulte și mormolocii nu includ țânțarii in mare parte din dieta lor. Mormolocii se hrănesc si cu larvele țânțarilor dar in general se hrănesc cu bucati mici de materie vegetala.

Păsările

Multe păsări mânancă țânțarii. Cei mai importanți dintre aceștia sunt păsările migratoare, păsările de apă (gâște, chire, rațe). Păsările în mod obișnuit mănâncă atât stadiile adulte cât și cele acvatice ale țânțarilor.

Libelulele zigoptere

Acestea sunt libelule de talie mijlocie desi acestea nu sunt la fel de eficiente în combaterea țânțarilor ca libelule, stadiul lor acvatic consumă si multe larve de țânțari.

 

Păianjenul

 

Paienjenii devin prădători de țânțari când un țânțar zboară din greșeală într-o pânză de păianjen în care este prins și consumat.

plasa tantari

 

Liliacul

Liliacul este un alt prădător natural al țânțarilor, care este adesea descris ca un consumator de țânțari vorace. În realitate, liliecii ca alți pradatori naturali ai țânțarilor sunt consumatori oportunisti. Acest lucru înseamnă în principiu că vor mânca orice sursă de hrană este disponibilă și în timp ce vor mânca țânțarii, nu vor ieși sa vaneze în mod specific doar țânțari. De fapt, studiile despre lilieci au arătat că acestia consumă în principal gândaci, viespi, molii și aceleași studii au arătat că țânțarii reprezintă mai puțin de 1% din dieta lor totală. În timp ce ei nu sunt mari amatori de țânțari liliecii sunt creaturi extrem de benefice. Deși au o reputație proasta, care ii descrie ca fiind ceva de temut, liliecii ne fac un serviciu minunat, consumând o cantitate enormă de alte insecte zburătoare și, prin urmare, ajută la controlul daunatorilor.