Recoltarea nucilor se realizează în funcție de modul de valorificare la începutul toamnei în luna septembrie când coaja verde a crăpat și se despinde ușor de pe nucă, iar miezul are o culoare galbenă.

>Pentru dulceața de nuci verzi- recoltarea se face când fructele au 1,5-2,0 cm în diamentru;

>Pentru lichior - nucile se recoltează înainte de întărirea endocarpului;

>Pentru sămânță-  nucile se recoltează când epicarpul crapă;

     Stabilirea momentului optim de cules este atunci când pe majoritatea fructelor apar crăpături în zona punctului stilar, se recoltează din 2 în 2 zile câte 100 de fructe care se țin timp de 24 de ore în apă. Dacă după acest timp la 90-95 % din fructe epicarpul se îndepărtează ușor recoltarea poate începe.

      Recoltarea nucile se poate realiza manual sau mecanizat.

Recoltarea manuală se face prin scuturarea cu prăjina sau cu funia. În acest sens pe axul pomului se leagă un lemn gros care să depășească înălțimea pomului de vârful căruia se leagă o funie groasă cu care se lovesc ramurile de jur împrejur.

Recoltarea mecanizată se face cu vibratoare speciale care scutură fiecare șarpantă.

Adunatul nucilor se face manul sau mecanizat.

Vă recomandăm dispozitivul de adunat nuci care este o unealtă potrivită pentru adunatul din picioare a fructelor aflate pe sol, rotind echipamentul pe ele, în așa fel încât fructele rămân în interior.

      Depozitarea nucilor

Pentru asigurarea calitații miezului pe o durată cât mai mare de timp, după recoltarea nucilor se vor executa obligatoriu următoarele operațiuni: spălarea, uscarea și albirea nucilor.

Nucile nedecojite se încarcă în lăzi și se introduc în camere închise ermetic într-o atmosferă de 1 % etilen la temperatura de 21-270C unde se țin timp de 12 ore. În lipsa acestor posibilități nucile nedecojite se introduce în saci, se udă bine cu apă rece din oră în oră, timp de 12-24 ore. Imediat după decojire nucile se spală în bazine speciale, se usucă până se reduce umiditatea de la 30-40 % la 5-6 %. Uscarea se face pe stelaje în locuri bine aerisite în straturi de 8-10 cm lopătate de mai multe ori pe zi.

După uscare nucile se sortează și se albesc deoarece piața cere ca miezul sa aiba o culoare galben-aurie. 

Albirea nucilor pentru cantități mai mici se face astfel: se dizolvă 6 kg de hipoclorit de calciu și 3,5 kg carbonat de sodium în câte 10-15 l apă. Se toarnă apoi soluția de carbonat peste cea de hipoclorit și se completează cu apă  până la 100 l. Se agită bine și se lasă la decantat 48 de ore după care se separă soluția limpede. Într-un vas de lemn se introduc nucile uscate ( cu maxim 8-10% umiditate) și peste ele se toarnă soluția până le acoperă complet. Se agită cu un băț timp de 3-5 minute. Dacă nu se obține o albirea bună, la fiecare 20 l de soluție se adaugă 0.5 l oțet și se mai agită 1-2 minute. Nucile se scot și se uscată din nou, fără a le spăla. Cu 100 l soluție se pot albi în jur de 300-400 kg nuci.

Nucile se ambalează în saci de minim 25 de kg și maxim 200 de kg, în spații curate, bine ventilate și ferite de rozătoare.

La umiditatea de 5-8% și la temperatura de sub 100C nucile se pot păstra timp de un an în locuri aerisite, iar la o temperatură de 00 C timp de 2-3 ani.

Miezul de nucă curat este recomandat să fie ambalat în cutii de carton cu hârtie pe interior sau în saci de polietilena vidati și să fie valorificat într-o perioadă de 30 și 60 de zile.