Buha verzei – Mamestra brassicae ordinul Lepidoptera, familia Noctuidae

Biologie şi ecologie

 Are două generaţii pe an şi iernează în stadiul de pupă în sol. Adulţii apar în mai-iunie şi au un zbor crepuscular sau nocturn. Ouăle sunt depuse în grupe , pe parte inferioară a frunzelor . Larvele care apar se dezvoltă pe plantele care au apărut sau pe plantele învecinate. La completa dezvoltare , părăsesc plantele şi se retrag în sol pentru transformarea în pupe.Fluturii apar prin luna iulie şi dau naştere la o nouă generaţie de larve, care se dezvoltă până în luna septembrie.

Plante atacate şi mod de dăunare

Este o specie polifagă. Larvele, la început rod epiderma inferioară şi parenchimul frunzelor apoi perforează limbul frunzelor,sub forma unor orificii neregulate. Pagube mai mari produc omizile din ultimele vârste care pătrund în căpăţânile de varză şi rod galerii. In aceste galerii se adună resturile de hrană şi excrementele larvelor, pe care se dezvoltă apoi ciuperci şi bacterii producând putrezirea acestora.

Combatere: Mospilan 20 SG, Trebon 30 EC, Mavrik 2 F, Pyrinex Quick (larve tinere), Faster, Decis, Dimilin 25 WP, Sumi Alpha 5 Ec, Vantex 60 CS, KaisoSorbie 5 EG, Karate Zeon, Runner 2F, Fury EC.

http://magazin-horticol.ro/