Tăierile la zmeur şi mur (semiarbuşti)

     Taierile se rezuma la înlăturarea tulpinilor ce au fructificat, reducerea numărului drajonilor (tulpinilor) şi scurtarea uneori a tulpinilor reţinute. Primăvara înainte de pornirea în vegetaţie se înlătură tulpinile în vârstă de 2 ani, tulpinile ce au rodit şi deja sunt uscate.

     Se răresc tulpinile anuale la 10 - 15 cm  prin înlăturarea celor cu vigoare slabă; se scurtează cu 10 - 15 cm la unele soiuri tulpinile reţinute. Îndepărtarea tulpinilor uscate se poate efectua şi toamna la sfârşitul vegetaţiei.

    Tăierile la arbuşti - coacăz, agriş, afin

     Coacăzul

     După formarea tufei ce prezintă 14 - 16 tulpini cu vârste diferite se aplică tăieri de întreţinere şi fructificare.

     Tăierile de întreţinere şi fructificare constau în înlocuirea an de an a tulpinilor cu vârstă de 6 - 7 ani - a celor rupte sau slabe - cu un număr echivalent de tulpini anuale pornite din colet. Tulpinile anuale nu se scurtează întrucât poartă muguri micşti până în vârf.  Nu se scurtează ramificaţiile anuale ale tulpinilor multianule.

     La aplicarea tăierii coacăzului se va avea în vedere particularităţile lui de creştere şi fructificare şi anume:

 - coacăzul negru rodeşte pe lemn de 1 an; creşterile viguroase se obţin pe lemn de 2 - 3 ani şi mai reduse pe lemn mai bătrân; se recomandă ca tulpinile cu creştere slabă să fie înlocuite cu tulpini tinere de 1 an.

 - coacăzul roşu rodeşte pe ramuri scurte (buchete, aglomerări de muguri) plasate pe creşteri anuale la limita dintre 2 valuri de creştere sau sub mugurele terminal; rodul se deplasează spre periferie, apare degarnisirea şi uscarea formaţiunilor de rod.

     Coacăzul se conduce în tufă. Pentru menţinerea aceluiaşi număr de tulpini în tufă, în fiecare an se lasă 2-4 tulpini de 1 an crescute din colet. Tufa formată trebuie să aibă 16-20 tulpini de vârste diferite. 

     Tăierea de întreţinere şi fructificare constă în: 

- eliminarea din tufă a tulpinilor bătrâne de peste 5-7 ani sau epuizate ;

- eliminarea tulpinilor anuale slab dezvoltate crescute din zona coletului ;

- în locul tulpinilor eliminate se lasă un număr egal de tulpini anuale crescute din zona coletului, tulpini ce rămân nescurtate;

- în general, tulpinile reţinute în tufă se lasă să se dezvolte liber, numai când au prea multe ramificaţii se taie unele din acestea.

     Agrişul

     Este un arbust, partea lui aeriană fiind formată din mai multe tulpini arcuite spre pământ şi prevăzute cu ghimpi.  O tulpină fructifică bine până la 6-7 ani. Tulpina poartă muguri vegetativi şi de rod (micşti).  

     La tăierea de întreţinere şi fructificare a agrişului, se procedează astfel :

- se suprimă de la nivelul solului tulpinile ce depăşesc 6-7 ani ;

- se aleg tulpinile anuale care se lasă pentru înlocuirea celor îmbătrânite ;

- se elimină tulpinile anuale de prisos de la nivelul solului ;

- se răresc ramificaţiile prea dese ale tulpinilor multianuale (10-15 cm);

- tulpinile prea lungi şi cu vârfurile arcuite, se scurtează prin tăierea porţiunii terminale pendente a tulpinii, deasupra unei ramificaţii laterale cu direcţie de creştere mai erectă ;

- prelungirile anuale ale ramificaţiilor tulpinilor se lasă intacte (poartă muguri micşti pe toată lungimea lor). 

     Afinul

     Fructifică pe ramuri anuale scurte (6-10 cm) şi pe ramuri anuale mijlocii (25-30 cm). O tulpină rodeşte bine până la vârsta de 5 – 6 ani, după care trebuie înlocuită  cu o alta în vârstă de 1 an. Tăierea de întreţinere şi fructificare constă în :

- suprimarea ramificaţiilor prea slabe, dese sau cu creştere spre interiorul tufei ;

- nu se scurtează creşterile anuale ale tulpinilor deoarece au muguri de rod spre vârful lor ;

- în condiţii favorabile, o parte din lăstarii viguroşi ai afinului formează valul al doilea de creştere şi lăstari anticipaţi scurţi şi subţiri ce devin în totalitate ramuri anuale florifere.

În acest caz, se impune scurtarea ramurilor anuale lungi cu 1/4 – 1/2 din lungime, deasupra unei ramuri anticipate.