Tuta Absoluta - molia minieră a frunzelor, minierul tomatelor

   Apare mai ales în spațiile protejate la cultura de tomate, dar este prezentă și la vinete (Solanum melogena), ardei (Capsicum annum), cartofi (Solanum tuberosum) și diverse alte plante cultivate sau buruieni.

   Tuta absoluta poate diminua producția de fructe cu 50-100%.

            Descriere:  

   Adultul este de culoare brună cenușie, ușor argintată, cu pete mici, are antene filiforme, aripile anterioare cu lungimea de 5-7 mm, anvergura aripilor de 8-10 mm.

   Larva este de culoare crem de 0.5 mm, cu capul negru la eclozare; atinge 7-10 mm la completa dezvoltare de culoare galben -verzuie, uneori cu tentă roșcată și în ultimul stadiu prezintă o bandă neagră pe protoace.

   Oul este eliptic, la depunere are o culoare variabilă de la alb până la galben, iar în momentul eclozării devine neagră.

            Biologie:

   Tuta absoluta se reproduce rapid, cu un ciclu de viață de 24-38 de zile, în funcție de temperatură. Temperatura minimă pentru activitate  este de 9°C. Stadiul larvelor (omizile) nu intră în diapauză atâta timp cât sunt disponibile alimente.

   O femelă poate depune până la 250-260 de ouă în timpul vieții, care sunt depozitate  pe părți ale plantelor deasupra solului.  În timpul împerechieri, omizile pot fi găsite temporar în afara minei de frunze sau a fructelor. Împuparea poate avea loc în sol sau pe suprafața unei frunze, într-o frunză curbată sau într-o mină.

   Moliile sunt active în timpul nopții și se ascund între frunze în timpul zilei.            Simptome:

   Molia minieră prefer frunzele și tulpinile, dar pot apărea și pe fruct și chiar în interiorul lui. Ponta este depusă pe partea inferioară a frunzelor, Larvele atacă toate părțile aeriene alea plantelor de tomate și pot produce pagube în toate stadiile de dezvoltare ale plantelor. Acestea produc prin hrănire mine neregulate care în stadiul avansat de atac devin necrotice. Omizile atacă numai fructele verzi.
    Majoritatea simptomelor distinctive sunt minierele din frunze. În interiorul acestor mine se găsesc atât omizi cât și fraze întunecate. În caz de infecție gravă, frunzele mor complet.
Deteriorarea fructelor permite accesul bolilor fungice (de exemplu), ceea ce duce la putrezirea fructelor înainte sau după recoltare.

    Larvele pot fi depistate cu ușurință deoarece prefer staționarea pe mugurii apicali, flori sau fructele în formare, pe care se văd resturi de culoare neagră produsă prin hrănire.
  

            Măsuri preventive și de combatere a dăunătorului:

Măsuri preventive:

-          utilizarea răsadurilor sănătoase și libere de dăunători care provin din zone cunoscute

-          plasarea capcanelor cu feromoni pentru monitorizarea culturii

-          smulgerea și distrugerea prin ardere a plantelor cu simptome de atac

-          eliminarea buruienilor din cultură

-          utilizarea plaselor de insect și asigurarea etanșeității serelor

-          aratură adâncă și rotația culturilor

-          dezinfectarea spațiilor

Măsuri biologice:

-          tratamente cu insecticide bio Laser 240 Sc și Bactospeine DF administrate la eclozre și în primele stadii

-          prădători naturali: Nesidiocoris tenuis, Macroliphusca liginosus

-          insecticide cu bacteria Bacillus thuringiensis

-          parazitii Trichogramma cacoeciae

Măsuri chimice:

-          prin aplicarea insecticidelor Kohinor, Voiam Targo, Nuprid Al, Lider, Affirm, Alverde, Tutafort B, Deffort, Actara, Warrant, Coragen,