Păduchele cenuşiu al verzei – Brevicoryne brassicae, ordinul Homoptera, familia Aphididae

     Biologie şi ecologie:

Iernează în stadiul de ou, depus în toamnă pe tulpinile sau peţiolurile frunzelor diferitelor plante crucifere cultivate sau spontane. Într-un an poate avea 15 – 16 generaţii. În lunile martie, aprilie apar larvele, iar în luna mai apare fundatrixul care formează colonii de fundatrigene, pe partea inferioară a frunzelor. În luna iunie apar virginogenele aripate migrând pe culturile de crucifere. Într-o vară afidul poate avea 16 generaţii. În luna august apare forma sexupară şi în septembrie forma sexuată. La începutul lunii octombrie fiecare femelă depune oul de iarnă. Cei mai importanţi prădători care limitează coloniile de afide sunt: Coccinella spp., Adalia spp., Scymnus spp., iar dintre paraziţi: Aphidius spp. şi Diaeretiella rapae.

     Plante atacate şi mod de dăunare:

Păduchii formează colonii masive pe diferite crucifere: varză, conopidă, hrean, gulii, ridichi, etc., înţepând şi sugând sucul celular din ţesuturi. Datorită atacului, pe frunze apar pete de culoare galben-deschis sau roz, astfel că plantele stagnează în creştere, rămân pipernicite sau se usucă. Pot fi atacaţi şi semincerii, astfel că tulpinile florifere se colorează în albastru-verzui, iar florile avortează sau se usucă. Sunt atacate şi seminţele, care rămân nedezvoltate, astfel că producţia este redusă cu 30 – 40%.

Măsuri de prevenire şi combatere:

- adunarea şi distrugerea tuturor resturilor de plante rămase după recoltare, pe care se găsesc ouăle hibernante ale păduchelui.

- distrugerea buruienilor din familia Cruciferae, ce constituie gazde intermediare în dezvoltarea dăunătorului.

- tratamente chimice la apariţia primelor colonii de păduchi, cu unul din următoarele produse: Mospilan, Faster, Decis Mega, Karate Zeon, Mavrik, Actara, Fury, Confidor Energy.

http://magazin-horticol.ro/