Măsuri pentru prevenirea alternanţei de rodire la pomi fructiferi

Principala cale de normare a încărcăturii de rod este tăierea de rodire care asigură un raport optim între creştere şi fructificare. Pe langă lucrări de tăiere trebuie efectuate corect şi lucrările solului, fertilizarea, irigarea (când devine necesară), combaterea bolilor şi dăunătorilor, prin care se poate realiza o fructificare echilibrată an de an.

► Prin tăierile efectuate se urmăreşte asigurarea raportului favorabil, pentru fiecare mugure de rod câte 2-3 muguri vegetativi.

► Echilibrul fiziologic este apreciat ca normal în cazul mărului atunci când lungimea lăstarilor ajunge la 30-40 cm, la piersic de 60-80 cm şi de 25-30 cm la celelalte specii de sâmburoase.

► În practica pomicolă este cunoscut faptul că pentru a realiza o creştere anuală de 1 m se consumă aceeaşi cantitate de energie ca şi pentru obţinerea unui kg de mere.

► Fructificarea relativ constantă de la un an la altul poate fi realizată prin asigurarea a 5 muguri floriferi pe cm 2 de secţiune a trunchiului, sau a distanţei de 15-20 cm între fructe.

► Fertilizarea echilibrată este şi ea o cale de combatere a apariţiei alternanţei de rodire.

► Principala cale de evitare al acestui fenomen este reprezentată de folosirea unor soiuri care fructifică relativ constant an de an şi mai ales selecţiile clonale din cadrul lor cum ar fi Golden Delicious, Yellow supr, Auwill spur.

taieri de rodire VescoTehnologie aplicata corect

► Obţinerea şi promovarea de soiuri cu 1-2 flori în inflorescenţă la cultura mărului.

► Tratamentele fitosanitare efectuate la timp şi la nivel calitativ corespunzător, pot contribui la menţinerea unui frunziş sănătos pe tot parcursul perioadei de vegetaţie.

► Studiile arată că starea de sănătate a frunzişului în intervalul 15 mai – 15 august este importantă atât pentru recolta anului în curs, cât şi a anului corespunzător.

http://magazin-horticol.ro/