Coropişniţa – Gryllotalpa gryllotalpa, ordinul Orthoptera, familia Gryllotalpidae     

     Biologie şi ecologie:

Iernează în primul an ca larvă, iar în al doilea an ca adult, în sol şi are o generaţie la doi ani.

Primăvara larvele se ridică în stratul  superficial al solului hrănindu-se cu părţile subterane ale plantelor. Toamna, în cel de-al doilea an, apar adulţii, care se retrag în sol pentru hibernare. În sere , răsadniţe, adulţii apar în lunile februarie – martie, iar în câmp în aprilie – mai. Împerecherea are loc în luna iunie, când se observă şi zborul acestora, mai ales în nopţile senine.Ouăle sunt depuse grupat în cuiburi, în sol, câte 300-400 ouă. Larvele care apar rămân grupate în cuib sub ocrotirea femelei timp de 2 – 3 săptămâni, apoi se răspândesc săpându-şi galerii proprii.

La sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, populaţia de coropişniţe este alcătuită din larve de diferite vârste şi adulţi care se retrag pentru iernare.

Plante atacate şi mod de dăunare. Este un dăunător polifag, ce atacă plantele cerealiere (grâul, orzul, porumbul, etc.), plantele tehnice (floarea-soarelui, sfecla, tutunul, etc.).

Cele mai mari pagube sunt produse la culturile legumicole : varză, conopidă, tomate, pătlăgele vinete, ardei etc.

     Măsuri de prevenire şi combatere:

Øarături adânci şi praşile repetate pentru distrugerea galeriilor, în care se găsesc coropişniţele.
Ø gropi capcană (50/50/50 cm) săpate în toamnă, înainte de retragerea coropişniţelor pentru iernat, umplute cu gunoi proaspăt de cabaline. Gropile se desfac în timpul iernii şi coropişniţele sunt adunate şi apoi  distruse.
Øla semnalarea atacului, solul se tratează printre rândurile de plante cu produsele: Sintogrill– 30 kg/ha sau Sinolintox– 25 kg/ha, Gryllosin– 30 kg/ha, Mesurol 3 – 6 kg/ha, Counter – 40 kg/ha.
Ømomeli toxice, care se prepară din boabe de cereale (întregi sau sfărâmate), în amestec cu untdelemn sau melasă (5 %), la care se adaugă un insecticid (3 %). Momelile pregătite se împrăştie în grămezi mici sau se încorporează în sol, la adâncimi de 2 – 5 cm, în cantitate de 60 kg/ha.

Combatere chimică:  SINTOGRILL

http://magazin-horticol.ro/