Altoirea este operatia prin care se imbina artificial, fie doua plante intregi, fie o portiune de planta (ramura sau mugure) cu o planta intreaga, fie numai doua portiuni de planta, cu scopul de a se suda, de a concreste si de a convietui impreuna timp indelungat.

Planta sau portiunea din planta care va forma suportul si radacinile se numeste PORTALTOI, iar portiunea de planta care va forma tulpina si ramificatiile sale se numeste ALTOI.

Metodele de altoire practicate in pomicultura se clasifica in 3 grupe:

vGrupa altoirilor cu muguri detasati
vGrupa altoirilor cu ramuri detasate
vGrupa altoirilor prin apropiere

Altoirea plantelor se bazeaza pe proprietatea acestora de a-si vindeca ranile. Vindecarea ranilor este datorata unor tesuturi alcatuite din mai multe straturi de celule care se inmultesc repede si care alcatuiesc zona generatoare sau zona cambiala.

Indiferent de metoda de altoire folosita, este necesar sa se faca astfel de taieturi incat sa se descopere zonele generatoare atat la altoi cat si la portaltoi, si aceste zone sa se puna in contact direct. Cu cat suprafata de contact dintre tesuturile generatoare ale altoiului si portaltoiului este mai mare, cu atat prinderea este mai rapida.

Altoitorul trebuie sa execute sectiuni netede si plane, atat pe altoi cat si pe portaltoi, pentru ca la imbinare sa nu ramana spatiu liber in care sa patrunda aerul si sa oxideze tesuturile.

Taieturile trebuie facute dintr-o singura miscare a mainii, sectiunile nu se repara, revenind cu briceagul pe aceeasi sectiune. Uneltele de altoit trebuie mentinute curate tot timpul anului.

La fel de importanta pentru prindere este asigurarea unei legaturi stranse si ungerea ranilor cu mastic. Se vor unge ranile existente atat pe portaltoi cat si pe altoi, asezand masticul intr-un strat continuu, fara intreruperi.

Foarte important pentru reusita altoirii este ca altoii sa fie in perfecta stare de prospetime. Mugurii si coaja trebuie sa fie neofilite, lemnul in sectiune sa fie alb, zona generatoare verzuie.

Pentru aceasta este important momentul de recoltare a ramurilor altoi. Pentru altoirile in ochi dormind, ramurile altoi se recolteaza in momentul altoitului, iar pentru altoirile cu ramura detasata, ramurile se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor, dupa ce acumuleaza maximum de substante de rezerva si se pastreaza in nisip umed pana in momentul altoirii.

Unelete si materiale folosite la altoire: * Briceagul oculator, * Briceagul copulator, * Briceagul universal, * Briceagul cu lama dubla, * Despicatorul, * Cosorul, * Foarfeca de taiat pomi, * Fierastraul

Reusita altoirii depinde si de felul legarii si izolarii ranilor cu mastic. Cele mai folosite materiale pentru legat sunt: rafia, liberul de tei, benzile din folie de material plastic.

Masticul, dupa modul de aplicare este de doua feluri: cald si rece.

Masticul la cald este un preparat care la temperatura obisnuita este solid. Pentru a putea fi aplicat pe ranile ce urmeaza a fi protejate trebuie incalzit. Prin incalzire el se inmoaie, devine o pasta subtire si poate fi intins cu usurinta.

Masticul la rece este un preparat care la temperatura obisnuita este vascos, moale, putand fi usor aplicat pe ranile plantelor altoite, fara o prealabila incalzire.

GRUPA ALTOIRILOR CU MUGURI DETASATI

In aceasta grupa, altoiul este reprezentat  printr-un singur mugure insotit de o portiune de coaja fara lemn sau cu o foita extrem de subtire de lemn. Desprinderea portiunii de coaja si a mugurelui altoi se face in momentul altoirii. Portaltoiul este de regula un puiet tanar, butas sau marcota inradacinata, sau o ramura de 1-2 ani situata in coroana pomilor. Conditia esentiala este ca in zona de altoire portaltoiul sa fie gros de 6-20 mm, iar coaja sa fie neteda fara rugozitati, rani, cioturi, ramificatii secundare ale portaltoiului.

Altoirile cu muguri sunt cele mai utilizate in practica, deoarece se executa usor, au suprafata mare de contact a zonelor generatoare, rana la altoire este mica , iar procentul de prindere este foarte mare.

Din aceasta grupa fac parte urmatoarele metode:

vAltoirea cu mugure dormind
vAltoirea cu mugure crescand
vAltoirea cu mugure in fluier
vAltoirea cu mugure in fereastra
vAltoirea cu mugure in placaj
vAltoirea cu scut de intermediar

     Altoirea cu mugure dormind

Epoca de executare este in a doua jumatate a verii, cand nu mai este posibila cresterea mugurilor altoiti, pentru a-i forta sa ramana in stare latenta dupa prindere. Se face, in mod obisnuit de la 25 iulie pana la 10 septembrie.

Lucrari pregatitoare altoiri

Pregatirea portaltoilor – se face cu 2-3 saptamani inainte de altoire controlandu-se starea de vegetatie, grosimea, usurinta desprinderii cojii.

Recoltarea si pregatirea lastarilor altoi – in ziua sau chiar in momentul altoitului. Acestia trebuie sa aiba grosimea medie de 5-7 mm si tesuturile lignificate. Lastarii pregatiti se leaga in pachete de 25-30 bucati, si se eticheteaza.

Tehnica altoirii

Altoirea se executa in formatii de patru muncitori din care: unul pregateste portaltoiul, unul altoieste si 2 leaga pomii altoiti.

Altoirea cuprinde operatiile:

vexecutarea sectiunii T pe portaltoi si desprinderea cojii
vDetasarea mugurelui altoi
vIntroducerea mugurelui in sectiunea de pe portaltoi si legatul altoiului

Taierea si desprinderea scoartei portaltoiului

Dupa stabilirea inaltimii de altoire, la colet pentru portaltoii generativi si la 10-15 cm de la sol la cei vegetativi, si a pozitiei altoiului (spre nord), altoitorul executa pe portaltoi cu mijlocul lamei briceagului o sectiune transversala de 8-12 mm si una longitudinala, de jos in sus de 3-4 cm, pana ce o intalneste pe prima. In acest moment altoitorul executa cu lama briceagului o miscare stanga-dreapta pentru desprinderea colturilor cojii taiate.

Detasarea mugurelui. Pentru detasarea mugurelui,  lastarul se tine in mana stanga, cu varful spre altoitor, sprijinit in podul palmei si cu degetul aratator in partea opusa mugurelui care se scoate. Dupa aceea se prinde briceagul in mana dreapta si se executa o sectiune transversala in scoarta lastarului la circa 1,5 cm in fata mugurelui. Apoi, se aseaza degetul mare de la mana dreapta in spatele sectiunii transversale executate si se practica o noua sectiune la aceeasi distanta in spatele mugurelui. Dupa detasare scutul se prinde intre degetul mare si lama briceagului si se introduce in sectiunea de pe portaltoi.

Introducerea scutuluialtoi in sectiunea de peportaltoi

Introducerea altoiului sub scoarta portaltoiului se face imprimand acestuia o miscare rectilinie continua, facandu-l sa alunece usor in sectiunea pregatita. Apoi, cu degetele aratatoare de la ambele maini, se apasa pe laturile lungi ale scoartei desprinse a portaltoiului, pentru a pune si mai bine in contact cei doi parteneri.

Executarea legaturii

Cu rafie sau banda de policlorvinil.

     Altoirea cu mugure crescand

Altoiul porneste in crestere in anul altoirii, in aceeasi perioada de vegetatie.

Epoca optima de executie este la inceputul lunii mai, cand seva a inceput sa circule bine in portaltoi si coaja se desprinde cu usurinta. Tehnica de altoire este aceeasi ca si la altoirea in ochi dormind, cu deosebirea ca in loc de lastari, se folosesc ramuri altoi recoltate toamna, dupa caderea frunzelor si la inceputul iernii.

     Altoirea cu mugure in fluier

Se foloseste pentru altoirea nucului, castanului si smochinului. Epoca de altoire incepe din momentul in care coaja se desprinde cu usurinta, primavara si pana la sfarsitul verii cele mai bune rezultate se obtin in perioada 15 iulie-31 august.

Tehnica altoirii

Se foloseste briceagul cu 2 lame,  executandu-se atat pe altoi cat si pe portaltoi o incizie inelara. Pe lastarul altoi, inelul trebuie sa prezinte la mijloc un mugure. Mugurele altoi trebuie sa fie pozitionat la 1,5 cm de fiecare margine a inelului.

     Altoirea cu mugure in fereastra

Se foloseste pentru altoirea nucului si castanului comestibil. Epoca de altoire tine de la 15 iulie pana la 31 august, perioada in care coaja se desprinde cu usurinta de pe portaltoi.

Tehnica de altoire. Pentru altoire se foloseste briceagul cu lama dubla. Se aseaza briceagul cu lama dubla cu baza taisului celor doua lame perpendicular pe portaltoi si se apasa puternic astfel incat taisul sa patrunda in coaja pana la lemn, se roteste briceagul apasand in continuare si crestand coaja pe o treime din circuferinta portaltoiului. Dupa aceasta se fac 2 incizii longitudinale intre cele transversale, distantate intre ele la 1,5 cm. S-a delimitat astfel o portiune de coaja de forma unei ferestre cu dimensiunile de 3/1,5 cm. Se detaseaza apoi, in acelasi fel mugurele altoi.

      Altoirea cu mugure detasat in placaj lateral

Metoda se foloseste cand portaltoii sunt prea subtiri si nu se poate introduce altoiul sub scoarta sau cand circulatia sevei a scazut si scoarta nu se mai dezlipeste de portaltoi.

Tehnica altoirii

Pe portaltoi se scoate o portiune de coaja cu o placa de lemn de 2-3 mm grosime, care la capatul de jos se ascute sub forma de pana. Pe portaltoi in zona punctului de altoire se face o incizie transversala in jos si apoi la aproximativ 3,5 cm deasupra acesteia, se incepe o sectiune longitudinala care se aduce in jos pana se uneste cu cea transversala Prin scoaterea sectiunii delimitate de cele 2 sectiuni rezulta la baza sectiunii o scobitura. Se scoate apoi mugurele altoi cu o portiune de coaja si lemn de aceeasi dimeniune ca in cazul portaltoiului, cu aceeasi tehnica. Altoiul se imbina apoi cu portaltoiul in asa fel ca zonele generatoare sa se suprapuna, apoi se leaga.

     Altoirea dubla cu scut de intermediar

Se foloseste in cazul soiurilor lipsite de afinitate cu diferiti portaltoi.

Tehnica altoirii. Pe portaltoi se executa o sectiune in forma literei T. De pe ramura soiului intermediar se indeparteaza mugurele, apoi din acelasi loc se scoate un scut gros de 1,5 mm. De pe ramura altoi se scoate mugurele dupa tehnica altoirii cu mugure dormind si se alipeste de scutul scos de pe intermediar. Ambele scuturi strans lipite intre ele se introduc in incizia in forma literei T de pe portaltoi. Dupa introducere se executa legatul.

 

VESCO